О нама
Образовањем, културом и уметношћу до бољег друштва

Образовањем, културом и уметношћу до бољег друштва

Лицеј је удружење које се посвећено бави образовањем, културом и уметношћу више од две деценије.

Како су чланови удружења стручњаци из различитих области друштвених и природних наука, није необично што је и деловање Лицеја обухвата изузетно широк дијапазон активности. Ипак, све активности Лицеја имају исти именитељ – друштвено добро. Поред бројних издања књига, удружење је што професионално, што волонтерски, реализовало велики број пројеката од значаја за заједницу:

Реализација пројекта „Преводилачки портал“ на Групи за скандинавистику Филолошког факултета у Београду. На порталу се изводила настава и вежбе, развила сарадња са медијима и издавачким кућама у Скандинавији, а посебно је била значајна сарадња у виду превода српских класика на скандинавске језике, пре свега шведски. Многи данашњи професори Филолошког факултета наводе „Преводилачки портал“ као значајну ставку у својој биографији. Колико је познато, „Преводилачки портал“ био је, у то време, једина дигитална платформа за извођење наставе у целом региону. Знамо да сада постоје дигиталне платформе, али оваква врста портала имала је много шире амбиције и домете у сарадњи са иностранством. Пројекат је био веома успешан и позван је да се представи на Сајму књига у Гетеборгу у Шведској. Ова сарадња довела је и до тога да је Лицеј 2010. године организовао дводневни скуп у Француском културном центру, којем је присуствовало 120 издавача из целог региона. Захваљујући тој сарадњи, те године Шведска је била почасног госта Сајма књига у Београду.

Године 2014.  пројекат „Мултимедијалне радионице за писање детективских романа“  је номинован за Награду града Београда од стране Библиотеке града Београда и Педагошког друштва Србије. Из тог пројекта, у којем је учествовало више хиљада ученика, настала је књига која је објављена у суиздаваштву са „Службеним гласником“, а Петар Арбутина, главни и одговорни уредник СГ, га је назвао најбољим пројектом за младе. Ученици су, свако у складу са својим могућностима, учествовали у свим аспектима стварања једне књиге. Од писања, преко лектуре, илустрација, прелома, па све до маркетинга, пласмана, промоције…

Паралелно са бројним издањима, Лицеј се појављује и као издавачка редакција. Тако настаје и књига на српском језику „Краков – краљевски град, коју су написала два универзитетска професора.  То је био и повод за едицију „Градови“ у којој људи од пера говоре о својим градовима. У тој едицији настаје и пројекат „Београд, отворени град“ (Belgrade, the open city) у изванредном преводу на енглески Тимотија Џона Бајфорда.

Од 2017. године, Лицеј је посвећен и заштити животне средине и културних добара, те развија сарадњу како са регионалним, тако и међународним институцијама. После више година рада, Лицеј успева да реализује пројекат „Музеј одбране река Старе планине“ који постаје центар за заштиту природе и културних добара Старе планине и шире. У раду Музеја учествују бројни научници, уметници, активисти и волонтери.

Последња у низу активности је и планирана премијера документарног филма „Реке жедне слободе“ који је направљен у сарадњи са Центром за визуелне уметности Квадрат и који ће имати премијеру у Културном центру Београда, у оквиру Међународне конференције заштитара животне средине – Зелени талас.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *