13 и по прича
Препорука Библиотеке града Београда

Препорука Библиотеке града Београда

ПРЕПОРУКА

 

У својству директора Библиотеке града Београда, пратила сам и помагала зачетке и развој пројекта удружења „Лицеј” под називом „Мултимедијална радионица за писање детективских романа”.

Радионица се одржава у просторијама библиотека „Невен”, „Петар Кочић” и „Драган Лукић”, уз сарадњу и велику подршку свих запослених, као и у београдским основним и средњим школама и најзад на виртуелним просторима електронских медија и интернет комуникације.

Напомињем да овај програм има интегративан и мултидисциплинарни приступ, он обједињује више поља на којима је потребно радити да би се дошло до коначног циља – написане и објављене књиге. Радионица је конципирана тако да су ученици подељени у такмичарске  групе у којима свако дете даје свој допринос, јер остваривање постављеног циља захтева различите врсте талената, инспирација и вештина.  Радионица је пропраћена озбиљном медијском кампањом која је поред ученика – потенцијаних учесника имала за циљ и информисање шире јавности, министарства, школа, центара за соц. рад, удружења инвалида, издавачке куће «Службени гласник », иностраних амбасада и културних центара. Први циљ свих активности Радионице је паралелно буђење интересовања родитеља, школских установа и ученика, које треба подстаћи да масовно уествују на блогу Радионице и коментаришу и препоручују своје и туђе радове. Следећа фаза је избор најбољих прича и илустрација, након чега следи штампање књиге, промоција и конференције за штампу.

За нас, као културну установу, од посебног је значаја мисија овог пројекта да подигне ново читаности и посете библиотекама код ученика. Додала бих да је на мене посебан утисак оставио индиректан начин на који се оживљавање библиотека постиже: млади људи се најпре позивају на учешће у њима добро познатим и омиљеним облицима комуникације и друштвене активности – учлањење у групу на социјалној мрежи Facebook и активност на Блогу, да би се касније, они, природно и самоинцијативно, нашли у просторијама библиотека нашег града и међу правим, прашњавим књигама. На овај начин остварен је савршен спој старог и новог начина мишљења и живота који једно друго не смеју искључити већ се морају прожимати и надопуњавати.

Препоручујем стога  радионицу „Мултимедијална радионица за писање детективских романа” за награду Града Београда и очекујем будућа издања прича које су створене захваљујући њој и нове догађаје, Радионицом инспирисане, широм наше престонице.

 

 

Јасмина Нинков,

директор Библиотеке града Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *